Witaminy
Z doświadczeń życia codziennego, popartych wnikliwymi badaniami uczonych, wynika, że dostarczenie organizmowi tylko wyżej wymienionych, podstawowych składników pożywienia nie wystarcza do normalnej czynności organizmu, chociaż białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne i woda uzupełniają straty powstałe wskutek procesów życiowych. Wykazano mianowicie, że w pożywieniu pełnowartościowym muszą się znajdować substancje, które chociaż same nie są składnikami budowy ciała, ani też nie stanowią źródła energii, to jednak są bezwzględnie konieczne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Substancje te nazwano witaminami. Witaminy muszą być dostarczone z zewnątrz, wraz z pożywieniem, w postaci gotowej. Ustrój nie potrafi bowiem ich wytwarzać samodzielnie, pomimo że posiada potrzebne do ich budowy pierwiastki chemiczne Niedobór witamin, a tym bardziej zupełny ich brak, jest przyczyną licznych i ciężkich chorób. Przy dłużej trwającym braku witamin organizm ginie. Obecnie znamy już kilkadziesiąt witamin i wiele z nich produkuje przemysł chemiczno-farmaceutyczny. W miarę odkrywania coraz to nowych witamin zaczęto je oznaczać literami alfabetu łacińskiego i wyodrębniać pewne ich grupy o zbliżonych cechach. Dzieląc witaminy najbardziej ogólnie wyróżniamy 2 grupy: grupę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której należą np. witaminy A, D i E, oraz grupę witamin rozpuszczalnych w wodzie, w której ważne znaczenie ma np. zespół witamin B i witamina C.