Strawione i wchłonięte przez organizm węglowodany

Glukoza jest nieodzownym materiałem dla normalnej pracy mózgu, skurczów serca i mięśni, wytwarzania ciepła i utrzymywania stałej temperatury ciała oraz innych procesów przemiany materii. Ponadto glukoza jest magazynowana przez ustrój, głównie w komórkach wątroby i w mięśniach, w postaci glikogenu, który w miarę zaistniałych potrzeb jest zużywany po ponownej zamianie w glukozę. Nadmiary węglowodanów są zamieniane przez organizm w tłuszcz; przy niedostatku węglowodanów może również zachodzić odwrotna przemiana. Wartość energetyczna białek, tłuszczów i węglowodanów jest różna. Na podstawie bardzo dokładnych pomiarów ilości energii cieplnej wydatkowanej przez ustrój ludzki ustalono, że 1 g białka daje (w zaokrągleniu) 4 duże kalorie’, 1 g tłuszczu 9, a 1 g węglowodanów, tak samo jak białko, 4 duże kalorie. Niezbędnych ilości jodu dostarczają jarzyny zielone i woda. W okolicach, gdzie gleba nie zawiera jodu, organizm otrzymuje zbyt małe ilości tego pierwiastka. Prowadzi to do schorzenia tarczycy, a w następstwie do niedomagania całego ustroju. Jednym z objawów tej choroby jest znaczne powiększenie tarczycy, tzw. wole. W celu zapobieżenia chorobie w miejscowościach,. w których gleba pozbawiona jest jodu, sprzedaje się sól kuchenną jodowaną. Woda, procentowo główny składnik organizmu, jest dostarczana w postaci różnych napojów, zup, owoców i jarzyn. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na wodę wynosi około 3 litrów.

Możesz również polubić…