Tłuszcze występują zarówno w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych
Przy żywieniu się pokarmami pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, mleko) minimum białkowe wynosi ok. 70 g dziennie, przy pożywieniu głównie roślinnym (groch, fasola, produkty zbożowe) trzeba dostarczyć większą ilość białka, ok. 150 g dziennie. Tłuszcze występują zarówno w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych. Tłuszcze roślinne i zwierzęce są pełnowartościowe jako pokarm. Dla organizmu stanowią one obok węglowodanów źródło energii i zapasowy materiał energetyczny, gromadzony głównie pod skórą jako tzw. podściółka tłuszczowa. Pod względem budowy chemicznej są one połączeniem glicerolu i kwasów tłuszczowych. Tłuszcze spożywane w pokarmach muszą być w procesie trawienia rozłożone na te właśnie składniki, aby móc przedostać się przez błonę śluzową jelit do limfy, a z nią do ogólnego krwiobiegu. Trzeba zaznaczyć, że rozłożone składniki tłuszczowe przechodząc przez komórki błony śluzowej jelit łączą się w drobiny tłuszczu, który ma jednak nieco inną budowę niż tłuszcze otrzymane w pożywieniu. Jego skład chemiczny jest swoisty dla organizmu człowieka. Nie zużyty w procesach przemiany materii tłuszcz ulega zmagazynowaniu w komórkach ciała. Najwięcej tłuszczu gromadzi się w komórkach tkanki podskórnej: zostają one prawie całkowicie wypełnione tłuszczem i dlatego tkanka ta nosi nazwę tkanki tłuszczowej albo podściólki tłuszczowej.