Witaminy C i D
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień, a za nią zima to okres w życiu każdego człowieka, w którym zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy. Najbardziej popularną witaminą, na którą rośnie popyt w czasie jesiennym i zimowym jest witamina D, której wchłanianie utożsamiane jest ze słońcem. I to prawda, w promieniach słonecznych jest zaklęta moc tej witaminy. W momencie, gdy słońce jest w pełni i świeci na skórę człowieka, w organizmie człowieka wytwarzana jest witamina D potrzebna do procesów związanych z całym kośćcem. Witaminę tę można pozyskiwać z pożywienia, jednak do wchłaniania potrzebny jest element tłuszczowy, który pozwoli witaminie wniknąć do organizmu.
Kolejną witaminą, na którą jest zwiększone zapotrzebowanie w okresie jesienno – zimowym jest witamina C. Jest to witamina, która jest odpowiedzialna głównie za procesy odpornościowe i procesy krzepnięcia. W okresach, gdy przeziębienie jest popularnym schorzeniem to właśnie witamina C jest ratunkiem. Znaleźć ją można w owocach i warzywach, między innymi cytrynie, szpinaku czy kapuście kiszonej.